To jeden z moich ulubionych przepisów na sernik! Kruche ciasto, wilgotna masa serowa z dodatkiem brzoskwiń, puszysta pianka, a całość przykryta kruszoną.
Ten pyszny sernik z brzoskwiniami wbrew pozorom jest naprawdę prosty i szybki do zrobienia. Jeśli chodzi o sam ser na sernik, ja użyłam 500 g sera z wiaderka i 500 g klasycznego twarogu, typu „łezka”, takie połączenie najlepiej mi smakuje, ale oczywiście możecie użyć tylko twarogu z wiaderka. Należy pamiętać, by był dobrej jakości i nie był zbyt rzadki.
Przepis na sernik z brzoskwiniami i pianką jest bardzo prosty, a cały etap jego przygotowania znajdziecie w poniżej. Opisałam Wam dokładnie każdy krok. Sernik z tego przepisu wychodzi niesamowicie aksamitny, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na święta. Bo sernik na święta to zawsze idealny wybór! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA KRUCHYM SPODZIE
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 320 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA Z BRZOSKWINIAMI
- 4 jajka
- 1 kg twarogu (u mnie 500 g sera z wiaderka + 500 g twarogu klasycznego)
- 150 g śmietany kremówki
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 160 g cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
BEZOWA PIANKA
- 5 białek
- 160 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie wsypać cukier puder oraz wlać żółtka. Zimne masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą a drugą nieco mniejszą. Mniejszą część owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki.
- Formę 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia, spód wyłożyć większą częścią zagniecionego ciasta. Wierzch ponakłuwać widelcem, a następnie blachę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia.
- Do miski przełożyć twaróg. U mnie było to 500 g twarogu klasycznego typu „łezka”, który wcześnie zblendowałam blenderem. Do niego dołożyłam 500 g twarogu z wiaderka. Możecie użyć 1 kg twarogu z wiaderka, jednak należy pamiętać, by był dobrej jakości, nie może być bardzo rzadki. Do twarogu dodać jajka, wlać śmietankę kremówkę, wsypać cukier puder oraz proszek budyniowy. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Masę serową przełożyć na podpieczony kruchy spód.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kosteczkę. Wyłożyć na masę serową.
- Białka jajek ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej piany. Ubite białka wyłożyć na brzoskwinie.
- Z zamrażarki wyjąć odłożone ciasto i zetrzeć na tarce, bezpośrednio na sernik.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około godzinę.