Zapiekane kotleciki z warzywami

Zapiekane kotleciki z warzywami to bardzo proste i szybkie danie. Smakują rewelacyjnie na ciepło, jak i na zimno. Można je zaserwować jako danie obiadowe z tradycyjnymi ziemniakami i surówką, ale także wsadzić do bułki i zjeść w formie burgera. Możemy je także włożyć do kanapki i spożyć na zimno.



Te smakowite kotlety z warzywami są nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Nie są smażone na tłuszczu, lecz zapiekane, przez co są dużo mniej kaloryczne. Każdy z Was może sobie na nie pozwolić, nawet osoby będące na diecie.

Poniżej zaprezentuję Wam prosty i szybki przepis na pyszne kotleciki zapiekane, idealne na obiad i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty, a same kotleciki łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA ZAPIEKANE KOTLECIKI Z WARZYWAMI

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 pora
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Do miski przekładamy mięso mielone, u mnie z kurczaka. Dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz, mieszamy. Kolejno wbijamy jajko oraz dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Paprykę czerwoną kroimy w kostkę, pora w półkrążki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy.
  • W przygotowanego mięsa formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

dziesięć − dziewięć =