Drożdżówki z borówkami i budyniem



Drożdżówki z borówkami i budyniem

Puszyste i mięciutkie drożdżówki z borówkami i budyniem to obowiązkowy wypiek w sezonie borówkowym. Przepisów na domowe drożdżówki z owocami jest naprawdę mnóstwo. Można je przygotować na wiele sposobów, w moim domu najbardziej zasmakowały nam drożdżówki z budyniem i borówkami. Takie bułeczki drożdżowe można przygotować w wersji z kruszonką lub z lukrem. Ja wybrałam kruszonkę. 

Przepis na domowe drożdżówki z borówkami i budyniem jest bardzo łatwy. Bułeczki wychodzą mięciutkie i pulchne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, przekąskę, czy słodki deser. Można je zabrać ze sobą do pracy, czy zapakować dzieciakom do szkoły. Zachowują swoją świeżość przez długi czas.

Zapraszam wszystkich miłośników słodkości do zapoznania się z przepisem na domowe drożdżówki z borówkami i budyniem z dodatkiem pysznej kruszonki. Z pewnością zachwycą Was swoim wyglądem a szczególnie smakiem. 

PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI I BUDYNIEM



Składniki

CIASTO

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

BUDYŃ

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka

KRUSZONKA

  • 25 g masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki

DODATKOWO

  • borówki


Przygotowanie

CIASTO

  • Mleko delikatnie podgrzewamy, następnie dodajemy do niego drożdże oraz łyżkę cukru. Całość odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  • Mąkę, jajko i cukier umieszczamy w misce, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone, ale przestygnięte masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło.
  • Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

BUDYŃ

  • Odlać trochę mleka i dodać do niego mąkę oraz żółtka, całość dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Do gotującego się mleka wlać mieszankę jajeczną i ciągle mieszając gotować do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do przestygnięcia.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść, uformować w rulonik i podzielić na 12 części. Z każdej z nich uformować kuleczkę, odłożyć do wyrośnięcia.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć.
  • Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć, wykonać w niej wgłębienie. Nałożyć budyń i borówki. Brzegi posmarować jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką.
  • Gotowe drożdżówki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 20 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.