Gulasz po staropolsku

Gulasz po staropolsku

Gulasz to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie to fajnie smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych, ziemniaków, ryżu czy kaszy. Do tego świeża surówka colesław i pyszne danie gotowe. Gulasz po staropolsku to idealne danie na rodzinne uroczystości, świąteczny stół, a także na zwykły obiad w tygodniu. Można przygotować go w większej ilości, na 2-3 dni, by nie martwić się codzienne przygotowaniem nowego obiadu.



Gulasz po staropolsku z mojego przepisu wychodzi naprawdę pyszny! Jest bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku, a mięso mięciutkie i delikatne. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

GULASZ PO STAROPOLSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 600 g wieprzowiny (szynka, karkówka, łopatka, schab)
  • 200 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka


Wykonanie

  • Mięso pokroić w kosteczkę, doprawić słodką papryką, solą, pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki.
  • Na patelni rozgrzać odrobię tłuszczu, przełożyć mięso i podsmażyć.
  • Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, marchewkę obrać i pokroić w półkrążki, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki. Warzywa przełożyć na patelnię z mięsem, podsmażać ok. 5 minut.
  • Następnie całość zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu przez godzinę.
  • Śmietankę kremówkę mieszamy z mąką, wlewamy na patelnię i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą i pieprzem.


Gulasz po staropolsku przepis
Gulasz wieprzowy po staropolsku
Przepis na gulasz po staropolsku


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

17 + 4 =