Sernik z makiem to bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu.
Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem.
Ciasto przygotowane jest bez spodu, składa się z sera i warstwy makowej. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszny sernik z makiem, który zrobił furorę w moim domu. Każdemu bardzo smakował, więc na pewno posmakuje i Wam.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z makiem w moim wykonaniu.
PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM
Składniki
MASA SEROWA
- 750 g twarogu na sernik z wiaderka
- 750 g twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 300 g cukru pudru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 10 jajek (rozmiar M)
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- budyń śmietankowy
DODATKOWO
- 400 g gotowej masy makowej
Przygotowanie
- Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń.
- Ubić białka i wymieszać z masą serową.
- 1/2 masy serowej wylać do blaszki.
- 1/2 masy makowej wyłożyć do blachy przy pomocy łyżki.
- Wylać pozostałą masę serową.
- Wyłożyć pozostałą masę makową.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.