Sernik z makiem



Sernik z makiem to bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu.

Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem.

Ciasto przygotowane jest bez spodu, składa się z sera i warstwy makowej. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie.

Poniżej zaprezentuje Wam przepis na pyszny sernik z makiem, który zrobił furorę w moim domu. Każdemu bardzo smakował, więc na pewno posmakuje i Wam.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z makiem w moim wykonaniu.

PRZEPIS NA SERNIK Z MAKIEM

Składniki

MASA SEROWA

  • 750 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 750 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 10 jajek (rozmiar M)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • budyń śmietankowy

DODATKOWO

  • 400 g gotowej masy makowej


Przygotowanie

  • Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku.

  • Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń.

  • Ubić białka i wymieszać z masą serową.

  • 1/2 masy serowej wylać do blaszki.

  • 1/2 masy makowej wyłożyć do blachy przy pomocy łyżki.

  • Wylać pozostałą masę serową.

  • Wyłożyć pozostałą masę makową.

  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra- dół).

  • Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 135

Dodaj komentarz

dwa × jeden =