Makowiec japoński

Makowiec japoński

Jaki makowiec Waszym znaniem jest najlepszy i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole? U mnie jest to oczywiście makowiec japoński.



Makowiec z jabłkami

Domowy makowiec powinien znaleźć się na każdym stole w Święta Bożego Narodzenia. Wypróbowałam już wiele przepisów na makowce i ten z jabłkami smakuje mi najlepiej. Składa się z prostych składników, jest idealnie słodki, wilgotny w środku. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze bardziej podkręca jego cudowny smak.

Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński w swoim domu. Jestem pewna, że ten makowiec z jabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości w te święta.

PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI

Składniki

Forma 24×24 cm

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 400 g maku
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • olejek migdałowy
  • 2 garście rodzynek

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła


Wykonanie

  • Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy żółtka, oraz odrobinę olejku migdałowego.
  • Nadal miksując, do masy dodajemy stopniowo zmielony mak.
  • Następnie do masy dodajemy 200 g kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy do połączenia składników.
  • Jabłka obieramy za skórki i ścieramy na tarce. Starte jabłka dodajemy do masy makowej, całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Do masy dodajemy również rodzynki, mieszamy. Ja dodałam dwie garście, jeśli lubicie więcej rodzynek, możecie zwiększyć ilość. Jeśli zaś ich nie lubicie, można je po prostu pominąć.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto.


Makowiec japoński przepis
najlepszy makowiec japoński
Makowiec japoński na święta
Makowiec japoński przepis
prosty makowiec japoński
Makowiec japoński


Makowiec japoński

Makowiec japoński, zwany również jako makowiec z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Makowiec ten jest przygotowany na bazie sypkiego maku, który gotuje się w mleku. Następnie, gdy napęcznieje, należy go delikatnie odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Jeśli nie posiadacie maszynki, można również rozdrobnić mak przy pomocy blendera. Wydaje mi się, że tak przygotowany makowiec smakuje o wiele lepiej, niż ten na bazie mielonego maku z puszki. Owszem, wiele osób korzysta z gotowego maku, jednak polecam wypróbować mój przepis i samodzielnie przygotować mak. Jest to naprawdę bardzo proste. W maku z puszki jest wiele konserwantów, których raczej polecam unikać.

Makowiec japoński z tego przepisu ładnie wyrasta, jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Dodatkowo jest w środku wilgotny, dzięki czemu smakuje naprawdę świetnie.

Przepis na makowiec japoński

Sam przepis na makowiec japoński wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Wystarczy dokładnie odmierzyć proporcje i postępować zgodnie z instrukcją. Jeśli pokusicie się o przygotowanie go w swoim domu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

  1. Piekłam kiedyś makowce, na cieście kruchym i makowe nadzienie robiłam sama. Ktoś mi podpowiedział, żeby robiąc masę makową, dodać do niej renety. Pyszny placek kruchy z masą makową, z dodatkiem renet. w tym roku też taki zrobię, renety już mam. Ciasto kruche można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce.

Dodaj komentarz

dwadzieścia − dziesięć =