Makowiec japoński

makowiec japoński

Jaki makowiec Waszym znaniem jest najlepszy i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole? U mnie jest to oczywiście makowiec japoński.



Makowiec z jabłkami

Domowy makowiec powinien znaleźć się na każdym stole w Święta Bożego Narodzenia. Wypróbowałam już wiele przepisów na makowce i ten z jabłkami smakuje mi najlepiej. Składa się z prostych składników, jest idealnie słodki, wilgotny w środku. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze bardziej podkręca jego cudowny smak.

Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński w swoim domu. Jestem pewna, że ten makowiec z jabłkami posmakuje Wam, ale także zachwyci Waszych gości w te święta.

PRZEPIS NA MAKOWIEC JAPOŃSKI

Składniki

Forma 24×24 cm

  • 8 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 400 g maku
  • 200 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • olejek migdałowy
  • 2 garście rodzynek

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła


Wykonanie

  • Do garnka przesypujemy mak, dodajemy do niego 2 szklanki mleka, całość zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do napęcznienia na około 30 minut. Po upływie czasu mak odcedzamy z nadmiaru mleka na sitku, delikatnie dociskając. Odciśnięty mak przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy żółtka, oraz odrobinę olejku migdałowego.
  • Nadal miksując, do masy dodajemy stopniowo zmielony mak.
  • Następnie do masy dodajemy 200 g kaszy manny, wymieszanej z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy do połączenia składników.
  • Jabłka obieramy za skórki i ścieramy na tarce. Starte jabłka dodajemy do masy makowej, całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Do masy dodajemy również rodzynki, mieszamy. Ja dodałam dwie garście, jeśli lubicie więcej rodzynek, możecie zwiększyć ilość. Jeśli zaś ich nie lubicie, można je po prostu pominąć.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • Gotową masę przekładamy do formy 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
  • Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło oraz mleko. Gotową polewę wykładamy na przestygnięte ciasto.


makowiec na święta
Przepis na makowica
Przepis na makowiec z jabłkami
Przepis na makowiec japoński
Makowiec japoński przepis
Makowiec japoński


Makowiec japoński

Makowiec japoński, zwany również jako makowiec z jabłkami to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Makowiec ten jest przygotowany na bazie sypkiego maku, który gotuje się w mleku. Następnie, gdy napęcznieje, należy go delikatnie odcisnąć i przepuścić przez maszynkę. Jeśli nie posiadacie maszynki, można również rozdrobnić mak przy pomocy blendera. Wydaje mi się, że tak przygotowany makowiec smakuje o wiele lepiej, niż ten na bazie mielonego maku z puszki. Owszem, wiele osób korzysta z gotowego maku, jednak polecam wypróbować mój przepis i samodzielnie przygotować mak. Jest to naprawdę bardzo proste. W maku z puszki jest wiele konserwantów, których raczej polecam unikać.

Makowiec japoński z tego przepisu ładnie wyrasta, jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Dodatkowo jest w środku wilgotny, dzięki czemu smakuje naprawdę świetnie.

Przepis na makowiec japoński

Sam przepis na makowiec japoński wbrew pozorom nie jest skomplikowany. Wystarczy dokładnie odmierzyć proporcje i postępować zgodnie z instrukcją. Jeśli pokusicie się o przygotowanie go w swoim domu, koniecznie pochwalcie się zdjęciami.



1 komentarz

  1. Piekłam kiedyś makowce, na cieście kruchym i makowe nadzienie robiłam sama. Ktoś mi podpowiedział, żeby robiąc masę makową, dodać do niej renety. Pyszny placek kruchy z masą makową, z dodatkiem renet. w tym roku też taki zrobię, renety już mam. Ciasto kruche można zrobić wcześniej i trzymać w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *