Sernik to jeden z najpopularniejszych ciast w Polsce i na świecie. Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby tego pysznego wypieku.
Przepisów na sernik jest mnóstwo, jednak jeśli szukacie czegoś prostego, sprawdzonego i chcecie mieć pewność, że sernik na pewno się uda, to ten przepis na sernik z mlekiem skondensowanym jest dla Was.
Domowy sernik z dodatkiem mleka skondensowanego to ciasto, które przygotujecie naprawdę szybko. Sernik ten nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wyszukanych składników. Większość z nich znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ten pyszny i jakże łatwy w przygotowaniu sernik z mlekiem skondensowanym. Gwarantuję, że po spróbowaniu jednego kawałka, stanie się on jednym z Waszych ulubionych ciast.
SERNIK Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM – PRZEPIS
Składniki
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×35 g )
- szczypta soli
Przygotowanie
- Biała oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Do osobnej miski przełożyć ser z wiaderka, żółtka, budynie oraz mleko skondensowane. Zmiksować krótko do połączenia się składników.
- Następnie do masy serowej przełożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać tłuszczem.
- Masę przelać do blaszki i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 40 minut (grzanie góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut.
- Po upieczeniu ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
A poniżej wideo z instrukcją krok po kroku jak przygotować sernik z mlekiem skondensowanym.
Sernik pieczemy bez masła?
tak 🙂