
Risotto z mieszanką chińską i kurczakiem to szybki i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy Was bogactwem smaków i prostotą wykonania. Kremowy ryż i doprawiony kurczak doskonale komponuje się z warzywami z mieszanki chińskiej. Całość podkręcona sosem sojowym, odrobiną imbiru i sosu słodko ostrego dodaje potrawie orientalnego charakteru.
Risotto z kurczakiem i mieszanką chińską to idealna propozycja dla tych, którzy lubią kulinarne eksperymenty i szybkie w przygotowaniu dania. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA RISOTTO Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej
- 150 g ryżu do risotto
- ok. 400 ml bulionu
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki słodkiego sosu z chillli
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Na patelnię przełożyć odrobinę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć na patelnię z czosnkiem i podsmażyć na złoty kolor.
- Na patelnię wsypać ryż i chwilkę go podsmażyć. Następnie wlać około pół szklanki bulionu i podsmażać do momentu, aż ryż zabierze bulion.
- Następnie wlać kolejną porcję bulionu i znów gotować do momentu, aż ryż pochłonie bulion. Tak postępować do wykorzystania bulionu.
- Dodać mieszankę chińską i dusić przez kilka minut. Po czasie dodać sos sojowy, słodki sos z chilli, kurkumę, starty na tarce imbir. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.


