Sernik z rosą to bardzo popularne ciasto serowe na kruchym spodzie i bezową pianą na górze. Sernik z rosą to także klasyka pośród serników, dlatego każdy, kto jeszcze nie miał okazji go piec, koniecznie musi to zrobić.
Sernik z rosą zachęca nie tylko smakiem, ale także ciekawym wyglądem. Jego urok tkwi w kropelkach rosy, które pojawiają się na bezie, kiedy sernik stygnie. Są to kropelki karmelizowanego cukru, które uwalniają się z bezowej pianki pod wpływem temperatury.
Koniecznie musicie wypróbować poniższy przepis na pyszny sernik z rosą, który z pewnością Wam posmakuje. Będzie idealnym wypiekiem na święta oraz inne uroczystości.
PRZEPIS NA SERNIK Z ROSĄ
Sernik z rosą – składniki
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
Pianka bezowa
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Sernik z rosą – wykonanie
Kruche ciasto:
- Zagnieść kruche ciasto, do przesianej przez sito mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder.
- Siekamy składniki na kruszonkę, następnie dodajemy jajko oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i formujemy kulkę.
- UWAGA: Pamiętajcie, że dwa białka, które Wam zostaną, można odłożyć na bezę, którą będziemy przygotowywać później.
- Formę 25×40 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy na plastry i rozkładamy na spodzie blachy. Formujemy palcami, aby pokryć całe dno blachy.
- Dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Masa serowa:
- 2 całe jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
- UWAGA: Pamiętajcie, aby w tym przypadku również odłożyć białka na bezę.
- Następnie, zmniejszając obroty miksera, dodajemy ser, cały czas miksując.
- W osobnej miseczce mieszamy mleko z sypkim budyniem. Taką mieszankę stopniowo, miksując na małych obrotach wlewamy do masy serowej. Na sam koniec dodajemy olej.
- Powstałą masę wlewamy na podpieczony spód i ponownie wstawiamy do nagrzanego Piekarnika do 180 stopni na 45 minut.
Bezowa piana
- Pianę należy przygotowywać ok. 10 minut przed końcem pieczenia naszego sernika. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
- Pianę wykładamy na gorący sernik . Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 15 minut.
- Gotowy sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Jaki ser wiaderkowy uzyto do tego sernika ?
Użyłam twarogu President 🙂