Sernik z truskawkami
Sernik to bardzo popularny wypiek, który z pewnością każdy z Was uwielbia. Pyszna serowa masa z porcją odpowiednich dodatków na kruchym spodzie, czy też z kruszonką smakuje obłędnie. Przepisów na domowy sernik jest naprawdę mnóstwo, z pewnością każdy z Was ma swój ulubiony przepis, z którego zazwyczaj korzysta.
W tym wpisie przychodzę do Was z przepisem na pyszny sernik z truskawkami i kruszonką. Ten smaczny wypiek z dodatkiem owoców i kruszonki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dodatkowo jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do przygotowania sernika można użyć świeżych lub mrożonych truskawek. W obu wariantach smakuje świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na domowy sernik z truskawkami i kruszonką. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SERNIK Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki
MASA
- budyń śmietankowy
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 łyżki skrobi lub zwykłej mąki
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru
DODATKI
- ok. 200 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki cukru
KRUSZONKA
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Przygotowanie
- W przypadku świeżych truskawek należy je umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mrożone truskawki należy rozmrozić, odcedzić wodę, która powstała. Posypać je cukrem i kaszą a następnie wymieszać.
- Białka ubić. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, ser, budyń, skrobię, delikatnie wymieszać. Blachę 24×24 cm wyścielić papierem. Masę przelać do blachy. Na masę wyłożyć truskawki.
- Miękkie masło połączyć z mąką i cukrem. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić na truskawkach.
- Całość piec w nagrzanym piekarniku: 20 minut w 160 stopniach, następnie 55 minut w 140 stopniach. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić do ostygnięcia.
[AdSense-C