Babka łyżką mieszana

Babka łyżką mieszana

Babka Wielkanocna powinna znaleźć się na każdym świątecznym stole! To symbol świąt Wielkanocnych i tradycja, którą warto przekazywać z pokolenia na pokolenie. Niestety wiele osób nie mając czasu w świątecznym natłoku obowiązków, kupuje w sklepie gotowe babki, które nie oszukujmy się, nie są smaczne. Najlepsze są domowe, samodzielnie przygotowane babki.



Wychodząc naprzeciw tym bardziej zapracowanym, przygotowałam dla Was ekspresową babkę, w której wystarczy jedynie wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Czas przygotowania tej babki to dosłownie 5 minut. Babka łyżką mieszana wychodzi przepyszna! Niesamowicie wilgotna, delikatna i aromatyczna. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

BABKA ŁYŻKĄ MIESZANA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • skórka + sok z połowy cytryny

Polewa

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Do miski wbić jajka, dodać olej, mleko, skórkę i sok z połowy cytryny. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.

  • Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.

  • Do suchych składników przesypać mokre i wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

  • Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.

  • Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej, udekorować nią babkę. Wierzch posypać prażonymi migdałami. 


Babka łyżką mieszana przepis
Przepis na babka łyżką mieszana
Szybka babka łyżką mieszana


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

4.1 / 5. Liczba głosów: 28

Dodaj komentarz

3 + 20 =