Babka łyżką mieszana

Babka łyżką mieszana

Babka Wielkanocna powinna znaleźć się na każdym świątecznym stole! To symbol świąt Wielkanocnych i tradycja, którą warto przekazywać z pokolenia na pokolenie. Niestety wiele osób nie mając czasu w świątecznym natłoku obowiązków, kupuje w sklepie gotowe babki, które nie oszukujmy się, nie są smaczne. Najlepsze są domowe, samodzielnie przygotowane babki.



Wychodząc naprzeciw tym bardziej zapracowanym, przygotowałam dla Was ekspresową babkę, w której wystarczy jedynie wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Czas przygotowania tej babki to dosłownie 5 minut. Babka łyżką mieszana wychodzi przepyszna! Niesamowicie wilgotna, delikatna i aromatyczna. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

BABKA ŁYŻKĄ MIESZANA – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 5 jajek rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • skórka + sok z połowy cytryny

Polewa

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • garść prażonych migdałów


Wykonanie

  • Jajka oraz mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

  • Do miski wbić jajka, dodać olej, mleko, skórkę i sok z połowy cytryny. Wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.

  • Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.

  • Do suchych składników przesypać mokre i wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

  • Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej kaszą manną formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka.

  • Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej, udekorować nią babkę. Wierzch posypać prażonymi migdałami. 


Babka łyżką mieszana przepis
Przepis na babka łyżką mieszana
Szybka babka łyżką mieszana


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

trzynaście + 3 =