Drożdżówka z Budyniem i Jabłkiem



Drożdżówka z budyniem i jabłkami to jeden z ulubionych wypieków w naszym domu. Bardzo lubię przygotowywać drożdżówkę z poniższego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu drożdżówka jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna.

Domowe drożdżówki z pewnością przywołają Wam wspomnienia z dzieciństwa, bo na pewno Wasze mamy czy babcie przygotowywały je bardzo często. Z pewnością pamiętacie domowe drożdżówki zapakowane do tornistra na śniadanie do szkoły.

Drożdżówka, którą Wam dzisiaj zaprezentuję, wygląda na skomplikowaną, ale to tylko pozory. Tak naprawdę jest ona bardzo łatwa. Jeśli będziecie wykonywać wszystko zgodnie z przepisem z pewnością i Wy będziecie mogli delektować się smakiem tego wypieku.

Tym razem postawiłam na nadzienie z budyniu i jabłek. Bardzo lubię to połączenie. Delikatny i kremowy smak budyniu z dodatkiem słodkich jabłek i puszystego ciasta to prawdziwy raj dla podniebienia. Tak przygotowaną drożdżówkę możemy pokroić na kawałki i podawać w formie poczęstunku, a także zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Ja bardzo często piekę ją także na kolację i jemy ją jeszcze ciepłą, popijając mlekiem. 



Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na domową drożdżówkę z budyniem i jabłkami.

PRZEPIS NA DROŻDŻWKĘ Z BUDYNIEM I JABŁKIEM

Składniki

*przepis na blachę 20×30

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g otrębów owsianych – można zastąpić zwykłą mąką
  • 14 g drożdży instant
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 2 średnie jabłka
  • 2 łyżki cukru


Przygotowanie

Ciasto

  • Do ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, otręby, roztopione masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto.
  • Wyrobione ciasto przełożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.


Nadzienie

  • Gdy ciasto wyrasta mamy czas by przygotować nadzienie.
  • Budyń przygotować zgodnie z instrukcją, dodając cukier oraz 400 ml mleka (zamiast 500, jak jest napisane na opakowaniu). Budyń zostawić do przestygnięcia.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z budyniem w temperaturze pokojowej.

Wykonanie

  • Wyrośnięte ciasto podzielić na części w stosunku 4:1. Mniejszą część rozwałkować na cienki placek o wielkości blachy. Ciasto umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


  • Pozostałe ciasto rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na 11 części. Nadziane kawałki umieścić na cieście znajdującym się w blaszce.
  • Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na 35 minut. 15 minut przed końcem pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.




1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.