Surówka z młodej kapusty rzodkiewki i ogórka



Surówka z młodej kapusty i ogórka

Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Dzięki nim każde danie obiadowe smakuje o wiele lepiej. Dodatkowo surówki obiadowe są zdrowe i pełne witamin, dlatego warto je przygotowywać.

Przepisów na surówki do obiadu jest mnóstwo, każda równie smaczna. Tym razem przygotowałam pyszną surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka, która bardzo posmakowała moim domownikom. Jest bardzo lekka, smaczna i świeża.

Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej polecam Wam przygotować ją w swoim domu. Sezon na kapustę, ogórki i rzodkiewkę w pełni, dlatego powinniście skorzystać z tego przepisu. Smacznego.

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY I OGÓRKA



Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 świeży ogórek
  • 5 rzodkiewek
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie

  • Kapustę poszatkować, następnie dodać do niej sól oraz cukier.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty.
  • Rzodkiewki umyć i pokroić w paseczki. Ogórka obrać i również pokroić w półplasterki.
  • Wszystko przełożyć do miseczki, w której znajduje się kapusta, dodać olej oraz ocet. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *