Kotlety Mielone Pod Pieczarkową Kołderką



Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które pojawia się w każdym domu. Mięso mielone, zazwyczaj wieprzowe formowane jest w kulki, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu.

Tym razem przygotowałam dla Was mielone w nieco innej wersji, a mianowicie kotlety mielone pod pieczarkową kołderką. Brzmi ciekawie prawda? A jak smakuje!

Jak zrobić kotlety mielone pod pieczarkową kołderką? Zaraz się dowiecie!

Przepis na mielone pod pieczarkową kołderką jest naprawdę łatwy, dlatego też powinien udać się każdemu z Was. Sekretem idealnych kotlecików jest oczywiście dobrej jakości mięso. Może to być mięso wieprzowe lub drobiowe.

Kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad. W naszym domu wszyscy uwielbiają to danie, dlatego też pojawia się ono u nas bardzo często. Zazwyczaj podaje je z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków i surówką. Jestem pewna, że i Wam posmakują pyszne i domowe kotlety mielone pod pieczarkową pierzynką. Co do surówki polecam Wam tą z czerwonej kapusty, tutaj przepis: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE POD PIECZARKOWĄ KOŁDERKĄ



Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 mała cebula
  • 2 kromki jasnego chleba
  • sól
  • pieprz
  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki mleka do namoczenia chleba

Wykonanie

  • Kromki chleba moczymy w mleku, a następnie odciskamy jego nadmiar.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  • Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich musztardę, mieszamy.
  • Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczony chleb, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Z gotowego mięsa formujemy małe, płaskie kotleciki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 25 minut.
  • Podczas pieczenia kotletów przygotowujemy pieczarkową kołderkę. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce masła.
  • Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy go do uduszonych pieczarek z 2 łyżkami majonezu. Całość mieszamy.
  • Po upływie czasu nakładamy farsz na upieczone kotleciki i wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut, do momentu rozpuszczenia sera.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.