Syrop z orzechów to domowe lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości. Wspomaga naszą odporność, pomaga w przypadku problemów żołądkowych, a także stabilizuje prace tarczycy.
Syrop z orzechów i miodu najlepiej spożywać szczególnie w okresie obniżonej odporności – sezon jesienno – zimowy. Zielone orzechy zawierają dużo jodu, witaminy C, E, PP, a także witamin z grupy B.
My co roku przygotowujemy porcję domowego syropu z orzechów, który posiada bardzo cenne właściwości i wzmacnia naszą odporność w sezonach przeziębienia i grypy.
Przepis na domowy syrop z orzechów jest bardzo prosty. Sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA SYROP Z ORZECHÓW
Składniki:
- 40 zielonych orzechów
- 1 l płynnego miodu
Przygotowanie:
- Orzechy dokładnie myjemy i drobno kroimy. Najlepiej robić to w rękawiczkach, ponieważ barwią ręce.
- Pokrojone orzechy przesypujemy do jednego dużego słoika ok 3 l. i zalewamy miodem.
- Słoik zakręcamy i stawiamy w słonecznym miejscu (najlepiej na parapecie) na ok. 40 dni.
- Co jakiś czas można wstrząsnąć słoikiem, aby składniki się wymieszały.
- Po upływie czasu powstały sok przecedzić i rozlać do buteleczek lub słoiczków. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Też robimy taki syropek na zimę
U nas też zrobiłam 6 słoiczków
Witaj! mam dwa pytania? czy orzechy zerwane we wrześniu bedą dobre robię co roku nalewkę na spirytusie z orzechow włoskich zerwanych pod koniec lipca (nie mają jeszcze ziarenek)i jak dawkować te syrop proszę o odpowiedz i pozdrawiam!
Najlepiej zbierać orzechy od końca czerwca do końca lipca, dopóki są jeszcze miękkie i dadzą się łatwo pokroić.