Ciasto Ambasador

Ciasto Ambasador to wypiek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Bardzo często moja mama przygotowywała go na różne okazje. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł by go przygotować, ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać.



W końcu przyszła pora i przygotowałam Ambasadora 🙂 Ciasto przygotowałam trochę po swojemu, ponieważ w oryginalnym przepisie, który pamiętam ze starych przepisów mamy, obie masy, wchodzące w skład ciasta były przygotowane na budyniu. Ja wykonałam czekoladową masę budyniową i śmietanową masę na bazie śmietanki kremówki. Powiem Wam, że był to świetny pomysł, ponieważ ciasto wyszło przepyszne.

Moim zdaniem ciasto Ambasador to idealne ciasto na święta. Wbrew pozorom nie jest ono zbyt ciężkie czy słodkie. Słodycz przełamuje galaretka z dodatkiem brzoskwiń, a zamiana masy budyniowej na bitą śmietanę sprawia, że ciasto jest nieco lżejsze. Może i jest nieco pracochłonne, ale jego smak wynagradza wszystko. Zapraszam na przepis!

CIASTO AMBASADOR – PRZEPIS


Ilość porcji: forma 24×24 cm | Czas pieczenia: 20 minut | Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • szczypta soli

MASA BUDYNIOWA

  • 3 żółtka
  • 375 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g orzechów
  • 30 g skrobi ziemniaczanej

MASA ŚMIETANOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

DODATKOWO

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 750 ml wody


Wykonanie

  • Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie odpowiednio sztywna i szklista zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, całość mieszamy do połączenia składników. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra dół.
  • 200 ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i całość podgrzewamy, doprowadzając do zagotowania. W osobnej misce mieszamy pozostałe mleko (175 ml) ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Kiedy mleko w rondelku zacznie się gotować, mieszając rózgą kuchenną, wlewamy zawartość miski. Całość gotujemy, energicznie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygnięty budyń, ciągle ucierając. Do gotowej masy dodajemy dwie łyżki kakao, pokrojoną w kosteczkę czekoladę oraz posiekane orzechy. Całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i mascarpone. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę, miksujemy do połączenia składników. Przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
  • Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w paseczki, wykładamy na masę śmietanową. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Dodatkowo przygotowałam dla Was również filmik instruktażowy, w którym zobaczycie cały etap przygotowania ciasta. Jestem pewna, że każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Smacznego!



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

4 komentarze

Dodaj komentarz

cztery × 2 =