Delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z marmoladą. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!
Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno.
Kruche ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków.
SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- marmolada o ulubionym smaku
Dodatkowo
- cukier puder
- żółtko
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12.
- Na każdy kawałek ciasta wykładamy łyżeczkę marmolady, rozsmarowując ją po całej powierzchni. Zostawiamy jednak wolny brzeg, by móc zlepić ciasto w tak zwane koperty. W tym celu dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą.
- Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie smarujemy żółtkiem.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra dół. Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.