Maślane ciasteczka z marmoladą

ciastka z marmoladą

Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne maślane ciasteczka z marmoladą. Wybór marmolady nie jest przypadkowy, ponieważ podczas pieczenia marmolada nie rozleje się, jak większość dżemów, dlatego jeśli chcesz zrobić te kruche ciasteczka to sięgnij właśnie po marmoladę.



Ciasteczka z tego przepisu są delikatne, maślane, kruche i słodkie – po prostu idealne! Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu co sprawia, że nawet osoba o niskich zdolnościach kulinarnych poradzi sobie z ich upieczeniem bez problemu.

MAŚLANE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia : 12-15 minut | Liczba porcji: ok. 16 ciasteczek

Składniki

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • 1/2 opak. cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • kilka łyżek marmolady wieloowocowej


Przygotowanie

  • Masło przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Miksujemy do momentu aż powstanie jasna, puszysta masa.
  • Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtko. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
  • Kolejno dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia.
  • Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, które następnie wypełniamy marmoladą.
  • Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 12-15 minut do zarumienienia.
  • Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.


domowe kruche ciastka
przepis na maślane ciasteczka


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować te pyszne maślane ciasteczka z marmoladą.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

siedemnaście − sześć =