Szybkie ciasteczka z marmoladą

Delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu ciasteczka z marmoladą. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie dwóch składników, ciasta francuskiego oraz marmolady o ulubionym smaku. Ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem i gotowe!



Takie francuskie ciasteczka z nadzieniem idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, a także na zimno.

Kruche ciasteczka z marmoladą z ciasta francuskiego to świetnym wynalazek. Wiele razy uratowały sytuację w przypadku niezapowiedzianych gości lub kiedy nie miałam czasu przygotować bardziej czasochłonnych wypieków.

SZYBKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • marmolada o ulubiony smaku

Dodatkowo

  • cukier puder
  • żółtko


Wykonanie

  • Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Kroimy na kwadraciki, u mnie wyszło ich 12.
  • Na każdy kawałek ciasta wykładamy łyżeczkę marmolady, rozsmarowując ją po całej powierzchni. Zostawiamy jednak wolny brzeg, by móc zlepić ciasto w tak zwane koperty. W tym celu dwa przeciwległe boki zlepiamy ze sobą.
  • Gotowe ciasteczka wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, a następnie smarujemy żółtkiem.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra dół. Po przestygnięciu dekorujemy cukrem pudrem.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 − 4 =