Sałatka hawajska to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, a także jako posiłek do pracy.
Sałatka hawajska jest lekka, soczysta i bardzo smaczna. Warstwowa sałatka hawajska pięknie prezentuje się na stole, dlatego tym bardziej zachęcam Was do jej przygotowania na różnego rodzaju domowe imprezy.
Sałatka hawajska to połączenie różnych smaków, od słodkiego, po słony czy ostry. Słodki ananas przełamany słoną szynką z dodatkiem sosu czosnkowego i pozostałych składników, dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną warstwową sałatkę hawajską. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA WARSTWOWĄ SAŁATKĘ HAWAJSKĄ
Składniki
- 300 g szynki wędzonej
- 300 g selera konserwowego
- 200 g żółtego sera
- 300 g ananasa po odsączeniu
- 200 g kukurydzy po odsączeniu
- 4 jajka
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
- Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę i selera odsączyć z zalewy.
- Szynkę i ser żółty pokroić w kostkę.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Sałatkę układać warstwowo:
- Seler konserwowy
- Kukurydza
- Sos czosnkowy
- Szynka
- Ser żółty
- Jajka
- Sos czosnkowy
- Ananas