Orzechowa Dama Bez Pieczenia



Orzechowa dama bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Deser ten jest mocno uzależniający, dlatego przed jego przygotowaniem, zastanówcie się, czy warto, ponieważ na pewno nie skończycie na jednym kawałku!

Orzechowa dama to super proste ciasto, inspirowane nieco ciastem 3 bit. Deser ten przygotowuje się bardzo łatwo i sprawnie, a co najważniejsze nie wymaga on pieczenia, co jest ogromną zaletą. Zauważyłam, że większość z Was, tak jak ja bardzo lubi ciasta bez pieczenia, dlatego też postaram się, aby na moim blogu pojawiało się ich jeszcze więcej.

Ciasto orzechowa dama składa się z warstwy herbatników, które posmarowane są słodką masą kajmakową, kolejnej warstwy herbatników, na której ląduje masa budyniowa. Ona zaś przykryta jest ciemnymi herbatnikami, na których wykłada się puszystą masę śmietanową, a ją z kolei posypuje orzechami włoskimi.

Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszne ciasto orzechowa dama, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu słodkości. Ciasto jest puszyste, delikatne idealnie słodkie. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, ponieważ wygląda bardzo reprezentacyjnie i pięknie prezentuje się na stole.

PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA DAMA BEZ PIECZENIA



Składniki

MASA BUDYNIOWA

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru

MASA ŚMIETANOWA

  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 ml wrzątku

DODATKOWO

  • 400 g jasnych herbatników
  • 200 g ciemnych herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

MASA BUDYNIOWA

  • Budynie z dodatkiem cukru przygotować w 500 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia. Masło wyciągamy z lodówki, aby zmiękło.
  • Masło ucieramy przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodajemy budyń, miksujemy do powstania jednolitej masy.

MASA ŚMIETANOWA

  • Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku. Mieszamy do rozpuszczenia żelatyny, odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę 30% ubijamy przy użyciu miksera, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa ubije się na sztywno, powoli wlewamy żelatynę. Miksujemy na małych obrotach do połączenia żelatyny z masą.


Wykonanie:

  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25×36) układamy warstwę jasnych herbatników.
  • Herbatniki smarujemy połową masy kajmakowej.
  • Następnie układamy na nich drugą warstwę jasnych herbatników.
  • Na herbatniki wykładamy masę budyniową.
  • Masę budyniową przykrywamy ciemnymi herbatnikami. Następnie smarujemy je masą kajmakową.
  • Na masę kajmakową wykładamy masę śmietanową. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby masy stężały.
  • Po 1 godzinie na masie układamy posiekane orzechy.




1 komentarz

  1. Świetne ciasto. Nie skojarzyłam z 3 Bit. Orzechy rozpraszają i zachęcają do zrobienia. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *