Ogórki Konserwowe – Przepis na Domowe Korniszony



Ogórki konserwowe, czy też ogórki korniszony powinny znaleźć się na półkach z przetworami w każdym domu. Są bardzo smaczne, lekko słodkawe, z pewnością posmakują każdemu z Was.

W tym wpisie przedstawię Wam mój domowy przepis na ogórki konserwowe, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Z pewnością każdy z Was ma swój sprawdzony przepis na domowe korniszony, ale także znajdą się tacy, którzy będą to robić pierwszy raz i szukają sprawdzonego przepisu.

Każdy z Was wie, że korniszony, to nic innego jak ogórki w zalewie octowej, z dodatkiem cukru i innych przypraw. Takie ogórki najlepiej smakują zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, sałatek, a także świetną przekąską.



Składniki na 6 słoików:

  • 2 kg ogórków
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 l wody
  • 150 g cukru
  • 50 g soli
  • 140 g marchewki
  • 100g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 6 łyżeczek ziaren gorczycy
  • korzeń chrzanu

Przygotowanie:

Zalewa:

  • Do garnka wlewamy 2 litry wody. Dodajemy 6 liści laurowych, 12 ziarenek ziela oraz łyżeczkę pieprzu ziarnistego.
  • Kiedy woda się zagotuje, dodajemy 50 g soli, oraz 150 gramów cukru. Gotujemy ok. 15 minut.
  • Po upływie wskazanego czasu wlewamy 2 szklanki octu i odstawiamy garnek z zalewą do wystygnięcia.


Przygotowujemy 6 wyparzonych słoików. Pamiętajcie, aby zakrętki były nieuszkodzone.

  • Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce ziaren gorczycy.
  • Marchew, cebulę koper, czosnek oraz chrzan dzielimy po równo i dodajemy do każdego słoika.
  • W kolejnym kroku układamy w słoiku ogórki. Układamy je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze.
  • Słoiki z ogórkami zalewamy zalewą i mocno zakręcamy.
  • Poddajemy ogórki pasteryzacji.
  • Dno garnka wykładamy ścierką, słoiki układamy jeden obok drugiego, tak aby się ze sobą nie dotykały.
  • Wlewamy wodę, do 4/5 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy moc palnika i pasteryzujemy ok. 8 minut.
  • Po pasteryzacji obracamy słoiki do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Następnie przenosimy do chłodnego i zacienionego miejsca.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.