Wuzetka Bez Pieczenia



Wuzetka to bardzo dobrze znane ciasto składające się z puszystej masy i mocno czekoladowego biszkopta.

Śledząc mojego bloga, zapewne zauważyliście, że jestem wielką fanką ciast bez pieczenia. Tym razem padło na wuzetkę! Przygotowałam domową wuzetkę bez pieczenia i powiem Wam, że wyszła przepyszna.

Wuzetka bez pieczenia, przygotowana jest na ciemnych herbatnikach. Postanowiłam wykonać wuzetkę dwuwarstwową, w środek masy dodałam jeszcze jedną warstwę herbatników posmarowanych dżemem z czarnej porzeczki.

Wuzetka bez pieczenia jest bardzo puszysta, kremowa, a dżem porzeczkowy nadaje jej ciekawego smaku. Jeśli jesteście fanami tego ciasta i macie ochotę skosztować go w wersji bez pieczenia, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA WUZETKĘ BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 1200 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 120 ml wody
  • Ok. 60 ciemnych herbatników
  • 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki


Przygotowanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Spód blaszki wyłożyć warstwą herbatników.
  • Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, między czasie dodawać stopniowo cukier. Do ubitej piany wlać powoli rozpuszczoną i przestygniętą żelatynę. Ubijać do momentu połączenia masy z żelatyną.
  • Połowę masy wyłożyć na ułożone w blaszce herbatniki. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników i posmarować ją dżemem porzeczkowym.
  • Na dżem wyłożyć pozostałą masę i przykryć ją trzecią warstwą herbatników.
  • Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

szesnaście + trzynaście =