Parówki to produkt, który ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Uważam, że w dzisiejszych czasach można kupić naprawdę dobrej jakości parówki z dużą zawartością mięsa. Śledząc składy, czasem można dostać parówki z dużo lepszym składem niż tradycyjną kiełbasę.
Tym razem postanowiłam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie obiadowe, a mianowicie zapiekane naleśniki z parówkami i pieczarkami. Danie to wymyśliłam na poczekaniu, kiedy w lodówce zalegały mi pieczarki i kilka parówek. Powiem Wam szczerze, wyszło przepyszne. Cała rodzinka zachwycała się tym obiadem.
Parówki w cieście naleśnikowym z dodatkiem pysznego farszu pieczarkowego, roztopionego sera i świeżego szczypiorku smakują naprawdę rewelacyjnie. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a na dodatek wszystkim smakuje. To idealny pomysł na awaryjny obiad, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Na pewno zagości w moim codziennym menu i będę je przygotowywała w moim domu dużo częściej.
Zapraszam serdecznie na parówki z pieczarkami zapiekane w naleśnikach w moim wydaniu. Szybkie, łatwe i smaczne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje Waszym domownikom.
PRZEPIS NA ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z PARÓWKAMI I PIECZARKAMI
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki gazowanej wody
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- Szczypta soli
- 8 parówek
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Ciasto na naleśniki przygotować zgodnie z instrukcją: IDEALNE CIASTO NA NALEŚNIKI
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Pieczarki umyć, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu, aż odparuje od nich woda i zmniejszą swoją objętość. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
- Na dwa przeciwległe boki naleśnika układamy po jednej parówce (dwie na jednego naleśnika), górę i dół naleśnika zawijamy do środka, jak w przypadku krokietów, obie parówki zwijamy ku środkowi. Tak zwinięte naleśniki z parówkami umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Kiedy wszystkie naleśniki umieścimy w naczyniu żaroodpornym, powstałe wnęki między parówkami wypełniamy pieczarkami. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut, do momentu roztopienia sera.
- Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.