Bułeczki z patelni bez drożdży



Z pewnością zgodzicie się ze stwierdzeniem, że domowe pieczywo smakuje najlepiej. Przygotowując je w domu, mamy pewność, że przygotowane jest ono z dobrej jakości produktów, których wybór możemy kontrolować.

Tym razem w moim domu zagościły bułeczki z patelni bez drożdży. Są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Dodatkowo do ich przygotowania nie musimy włączać piekarnika, ponieważ można je przygotować przy użyciu patelni.

Bułeczki pszenne z patelni to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie, czy bułeczki upieką się w piekarniku.

Czego potrzebujemy do przygotowania bułeczek z patelni?

Oczywiście wszystkich składników, które wymienię Wam poniżej, ale także dobrej jakości patelni. Idealnym wyborem do przygotowania pszennych bułeczek będzie patelnia beztłuszczowa. Prowadząc bloga i przygotowując dla Was różne przepisy, nauczyłam się, że warto stawiać na dobrej jakości sprzęt kuchenny, kierując się nie ilością a jakością. W mojej kuchni dobra patelnia to podstawa.

Patelnia tytanowa – jaką wybrać?

Szukając odpowiedniego modelu oraz sugerując się opiniami innych, wpadła mi w oko patelnia tytanowa WOLL. Zależało mi na tym, aby była to patelnia beztłuszczowa, posiadająca dobrej jakości powłokę, która zapewni jej długą żywotność. Pokusiłam się o nabycie patelni ze sklepu WOLL i tak o to w moim domu pojawiła się patelnia WOLL Saphire. To właśnie na niej przygotowałam domowe bułeczki z patelni bez drożdży.

Podczas przygotowywania bułeczek oraz innych potraw przy użyciu patelni, od razu przypadła mi do gustu. Posiada ona wiele zalet, takich jak między innymi:

  • nano kompozytową powłokę, która pozwala przygotowywać potrawy bez dodatku tłuszczu
  • powłokę tytanowo-szafirową, która zapewnia długą żywotność patelni
  • rączkę wykonaną z kompozytu, odporną na temperatury do 250 stopni dzięki czemu można korzystać z patelni w piekarniku

Tak jak wcześniej wspomniałam, na mojej nowej patelni tytanowej przygotowałam bułeczki z patelni bez drożdży. Jak je wykonać? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BUŁECZKI Z PATELNI BEZ DROŻDŻY



Składniki

  • 250 ml mleka
  • 1 jajko rozmiar M
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie

  • Jajko roztrzepujemy z dodatkiem mleka. Następnie dodajemy cukier, sól, sodę oraz mąkę.
  • Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 cm i wykrawamy przy użyciu większego kubka kółeczka.
  • Patelnię rozgrzewamy na średniej mocy palnika, na kuchni indukcyjnej wybrałam poziom 5. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu układamy bułeczki. Smażymy z każdej strony przez około 6-8 minut, do zarumienienia.




Podsumowując, dobrej jakości patelnia, to podstawowe narzędzie kuchenne, które powinno znaleść się w każdej kuchni. Patelnia tytanowa świetnie sprawdzi się do przygotowania śniadania, obiadu dla całej rodziny, oraz różnych smacznych przekąsek. Można jej używać na tradycyjnej kuchni gazowej, kuchence elektrycznej czy indukcji. Dodatkowo możemy także zapiekać w niej smacznie dania w piekarniku, ponieważ jest cała żaroodporna. Po przygotowaniu smacznego posiłku można ją śmiało umyć w zmywarce.

Dodatkowo patelnia tytanowa pozwala nam na odtłuszczone jedzenie, ponieważ dzięki niej możemy przygotowywać posiłku bez tłuszczu, lub z jego ograniczoną ilością. Jeśli także lubicie stawiać na jakość i szukacie dobrej jakości patelni, zachęcam Was do zapoznania się z asortymentem sklepu https://www.patelnie-tytanowe.pl.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

15 − 8 =