Klasyczny przepis na zupę krem z dyni w wersji fit. Przygotujecie ją bardzo szybko, bez specjalnych zdolności kulinarnych. Jest bardzo smaczna i sycąca. Zupa krem z dyni smakuje najlepiej w długie i zimne wieczory.
Składniki:
– 1 kg dyni,
– 2 marchewki,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 750 ml bulionu warzywnego,
– pieprz,
– sól.
Wykonanie:
Dynię oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i marchewkę również obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i dusimy z odrobiną wody. Gdy zmiękną, wlewamy bulion i gotujemy wszystko pod przykryciem.
Jeśli warzywa całkowicie zmiękną, po około 20 minutach, ściągamy zupę z palnika i pozostawiamy ją do lekkiego ostygnięcia. Następnie wszystko blendujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Zupę krem podajemy z pestkami dyni lub grzankami. Możemy także dodać łyżkę gęstego jogurtu naturalnego.