Jogurtowe placuszki z malinami

Cudowne w smaku, delikatne i puszyste placuszki jogurtowe z malinami to idealny pomysł na śniadanie, kolację czy słodki deser. Do ich przygotowania można wykorzystać różne sezonowe owoce, ja wybrałam maliny. 



Przepis na jogurtowe placuszki jest banalnie prosty i szykuje się je naprawdę szybko. Dzieciaki je bardzo lubią, a ja sama również zachwycam się ich cudownym smakiem. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionego powidła czy czekolady. 

Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować pyszne placki jogurtowe z malinami. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisy, bo naprawdę warto. 

PLACUSZKI JOGURTOWE Z MALINAMI – PRZEPIS


Liczba porcji: 15 placuszków | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 120 g malin
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy


Wykonanie

  • Jogurt naturalny mieszamy z jajkiem oraz cukrem wanilinowym, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
  • Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy do połączenia składników. Pod koniec wsypujemy maliny i delikatnie mieszamy.
  • Patelnie z tłuszczem rozgrzewamy i nakładamy po łyżce przygotowanego ciasta, formując placuszki. Smażymy na średniej mocy palnika na rumiano, z obu stron.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.