Bananowe Muffiny z Kawałkami Czekolady



Muffinki to jedna z naszych ulubionych przekąsek, która pojawia się w naszym domu bardzo często. Jeśli śledzicie nas od początku, z pewnością zauważyliście, że na blogu znajduje się mnóstwo przepisów na muffinki w różnych smakach i kompozycjach.

Tym razem serwujemy pyszne bananowe muffiny z kawałkami czekolady. Idealne na deser, na różnego rodzaju przyjęcia, urodziny oraz inne tego typu imprezy. Takie babeczki z pewnością posmakują dzieciom, nie tylko ze względu na smak, ale sam wygląd. Nie musimy ich kroić ani podawać na talerzyku. Muffinki świetnie wyglądają na papilotce. Wystarczy wyłożyć je na stół i można się częstować. Mufiinki bardzo długo zachowują świeżość, są mięciutkie i smaczne. Nie musimy ich przechowywać w lodówce.

Muffinki bananowe możecie upiec w klasycznej wersji, bez żadnych dodatków. Polecam jednak wzbogacić je o kawałki czekolady, ponieważ wówczas są jeszcze smaczniejsze. Przepis na muffinki bananowe z czekoladą jest bardzo łatwy i szybki. Wystarczy kilka składników i gotowe! Sprawdzą się szczególnie wtedy, kiedy mamy nadmiar dojrzałych bananów.



Muffinki bananowe możecie zapakować dziećmi do szkoły w formie przekąski lub drugiego śniadania, a także zabrać ze sobą do pracy. Są bardzo smaczne i sycące. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne babeczki bananowe, które z pewnością zachwycą Wasze gusta smakowe!

PRZEPIS NA BANANOWE MUFFINKI

Składniki

* (na 6 babeczek)

  • banan
  • jajko
  • 70 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 60 ml mleka
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 180 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie

  • Banana zapiecz w piekarniku. Czas pieczenia to 15 minut, temperatura 180 stopni.
  • Upieczone banany obierz ze skórki, zmiksuj.
  • Dodaj jajko, olej, cukier, mleko i ponownie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj.


  • Gorzką czekoladę pokój w kosteczkę i dodaj do masy na babeczki, całość wymieszaj szpatułką.
  • W blaszce do mufinek umieść foremki. Przelej ciasto do każdej foremki.
  • Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku, temperatura 180°, grzanie góra/dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

siedem + pięć =