Ciasto Maślane z Truskawkami



Ciasto maślane z truskawkami to smaczny domowy wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu z Was. Jest ono bardzo delikatne, wilgotne, wręcz rozpływa się w ustach.

Stopień wilgotności ciasta zależy od ilości masła, które do niego dodamy. Zachęcam do eksperymentowania i wybrania odpowiednio wilgotnego ciasta dla siebie.

Poniżej przepis na pyszne ciasto maślane z truskawkami, które bardzo często przygotujemy w naszym domu. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu i możemy do niego dodać ulubione owoce, świeże lub mrożone. U nas najczęściej przygotowujemy je z truskawkami, ale możecie dodać rabarbar, śliwki, czy wiśnie.



PRZEPIS NA CIASTO MAŚLANE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 600 g truskawek

Przygotowanie:

  • Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie z jajkami, dodając je stopniowo.
  • Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do masy maślanej i wymieszaj na jednolite ciasto.


  • Wyłóż ciasto na blaszkę ( wymiar 25×25) wyścieloną papierem do pieczenia i na górze poukładaj truskawki.
  • Piecz (grzanie góra-dół) w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.
  • Ciastko można posypać cukrem pudrem 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.