Gołąbki z Młodej Kapusty



Gołąbki z młodej kapusty

W sezonie wiosenno-letnim, w którym pełno nowalijek, powinniśmy sięgać nie tylko po młodą marchewkę, szczypiorek czy ziemniaki. Warto także wykorzystać młodą kapustę, z której można przygotować wiele smakowitych dań i przekąsek. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, miększa i smaczniejsza.

Najbardziej popularnym daniem z kapusty są oczywiście gołąbki, które chyba każdy z nas uwielbia. Warto przygotować je w sezonie na młodą kapustę, ponieważ są one dużo smaczniejsze. Sam przepis na gołąbki z młodej kapusty jest bardzo prosty!

Do przygotowania gołąbków z młodej kapusty potrzebujemy kilku prostych składników, takich jak młoda kapusta, mięso mielone, ryż, cebula i ulubione przyprawy. Takie gołąbki możemy serwować z dodatkiem ulubionego sosu, ja wybrałam pomidorowy na bazie passaty. Możecie także przygotować sos grzybowy czy pieczarkowy.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na domowe gołąbki z młodej kapusty. Pyszne i smaczne danie, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 400 ml bulionu lub wody
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy ciemne, duże liście. W dużym wysokim garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy kapustę. Gotujemy przez 8 minut. Gotową kapustę odstawiamy do ostygnięcia, po czym delikatnie odrywamy liście.
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i mieszamy z mięsem mielonym. Całość doprawiamy pieprzem solą, oregano i majerankiem.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na odrobinie masła na złoty kolor. Dodajemy do garnka z ryżem i mięsem.
  • Z każdego liście wycinamy twardą część. Następnie na środek liście nakładamy porcję farszu i zawijamy, Gołąbki układamy ciasto w naczyniu żaroodpornym.
  • Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku (oprócz śmietany) zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Następnie do śmietany dodajemy odrobinę sosu, mieszamy, po czym całość wlewamy do garnka.
  • Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *