Makaron Ryżowy z Udkiem z Kurczaka i Warzywami



Tym razem stawiamy na kuchnię azjatycką, bogatą w warzywa i ciekawe smaki. Makaron z udkiem z kurczaka i warzywami to idealna propozycja na smaczny i sycący obiad. Danie to możemy także przygotować z ryżem, zamiast makaronu.

Makaron z udkiem z kurczaka jest wbrew pozorom bardzo łatwy w przygotowaniu, więc jeśli macie ochotę na nowe smaki, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy.

PRZEPIS NA MAKARON Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Składniki

*na 2 porcje

  • 400g mieszkanki chińskiej – dowolnej
  • 2 udka
  • 120g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Marynata (na 2 udka)

  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • szczypta pieprzu.


Przygotowanie

  • Składniki na marynatę zmieszać, a następnie zamarynować udka. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne.
  • Udka piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C, bez przykrycia.
  • Warzywa przesypać na patelnie i dusić do momentu aż będą al dente.
  • Makaron ryżowy ugotować zgodnie z instrukcją.
  • Mięso z udek odebrać od kości, pokroić lub porwać na kawałki.
  • Mięso dodać do warzyw razem z jajkiem, makaronem i przyprawami. Warto również dodać część wody, która powstała podczas pieczenia udek. Danie nabierze intensywniejszego smaku.
  • Gotować aż jajko się zetnie i woda odparuje.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *