Kremówka Toffi



Kremówka to bardzo popularne ciasto, które składa się z budyniowego kremu i ciasta francuskiego. Można je zakupić w różnego rodzaju sklepach i cukierniach, jednak nie ma to jak domowa kremówka, którą przygotujemy samodzielnie.

Ze względu na to, że w obecnych czasach ciasto francuskie jest ogólnie dostępne i można je zakupić w każdym markecie, przygotowanie kremówki nie jest wcale takie czasochłonne.

Tym razem pokusiłam się o przygotowanie kremówki na tradycyjnym cieście francuskim, jednak przykrytą cienkim biszkoptem, posmarowanym masą toffi.

Masa budyniowa a dokładniej jej kolor zależy od intensywności żółtek. A samo jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Dlatego też jeśli macie ochotę na domową kremówkę, wystarczy skoczyć do sklepu po ciasto francuskie, bo składniki na masę i biszkopta z pewnością wiele z Was posiada w swojej kuchni.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na domową kremówkę toffi. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a przekonacie się o tym, jeśli wypróbujecie poniższy przepis 🙂

PRZEPIS NA KREMÓWKĘ TOFFI



Składniki

KREM

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 220 ml śmietanki 30%
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

BISZKOPT

  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300 g masy kajmakowej

Przygotowanie

  • Blachę wyścielić papierem do pieczenia. Umieścić na niej płat ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 25 minut.
  • Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej masy. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz olej. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać przy użyciu drewnianej łyżki. Wylać na blachę i piec w 170 stopniach przez 25 minut, grzanie góra dół. 


  • Krem: Żółtka wymieszać z mąką i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, wymieszać i doprowadzić do zagotowania. W kolejnym kroku dodać wymieszane z mąką żółtka. Całość energicznie mieszając gotować, do momentu powstania gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Masło zmiksować do uzyskania białego koloru, następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać przestygnięty budyń. Miksować do uzyskania kremowej masy.
  • Na dnie blachy wyłożyć upieczone ciasto francuskie, następnie wyłożyć na nie krem, przykryć biszkoptem.
  • Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową z puszki. Można ją lekko podgrzać, by się lepiej rozsmarowywała. Na koniec można wykonać na niej zdobienie, przy użyciu widelca.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.