Tort Sałatkowy Leśna Polana



Bardzo długo zabierałam się za przygotowanie tej sałatki. Oto i jest – leśna polana czyli sałatka tortowa w moim wykonaniu.

Warstwowa sałatka leśna polana robi ogromne wrażenie nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu. Rewelacyjnie prezentuje się na stole, a dodatkowo jest bardzo smaczna. Ta efektowna sałatka leśna polana idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych imprezach, będzie także idealnym wyborem na święta.

Tort sałatkowy leśna polana wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Początkowo sama bałam się czy mi wyjdzie taka ładna jak na wielu zdjęciach, jednak wydaje mi się, że wyszło całkiem fajnie, zresztą ocenicie sami.

Sałatka tortowa z pewnością zagości w moim domu ponownie, ponieważ jest nie tylko efektowna, ale także bardzo smaczna. Szczerze Was zachęcam do jej przygotowania, ponieważ czasem warto wypróbować czegoś innego i nietypowego. Sałatka leśna polana z pewnością zachwyci Waszych gości.



SAŁATKA LEŚNA POLANA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 duży słoik – pieczarki marynowane
  • 6 sztuk – ogórki korniszony
  • 400g – pierś z kurczaka
  • pęczek – szczypiorek
  • 180 g – ser żółty
  • średniej wielkości słoik (500g) – warzyw (groszek, marchewka, kukurydza)
  • 5 sztuk – jajka

Sos:

  • 200 ml – majonez
  • 200 ml – jogurt naturalny gęsty
  • pieprz i sól


Przygotowanie

  • Dno tortownicy (o średnicy 20cm) wyłożyć folią spożywczą.
  • Na dno tortownicy poukładać pieczarki główkami do dołu.
  • Szczypiorek pokroić na desce bardzo drobno i posypać po pieczarkach, jednocześnie wypełniając luki.


  • Składniki na sos dokładnie wymieszać.
  • Mieszankę warzywną dokładnie odcedzić, posypać i docisnąć. Posmarować sosem.
  • Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić wedle uznania, usmażyć, ostudzić i wyłożyć do tortownicy. Posmarować sosem.
  • Jajka ugotować, pokroić w dużą kostkę, wyłożyć tworząc kolejną warstwę. Posmarować sosem.
  • Ogórki pokroić w kosteczkę, ułożyć na jajkach. Posmarować sosem.


  • Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć tworząc ostatnią warstwę.
  • Tortownicę zakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Po tym czasie sałatkę wyłożyć, odwracając formę do góry dnem. Delikatnie zdjąć tortownicę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

1 komentarz

Dodaj komentarz

4 × trzy =