Zupa Ziemniaczana Poezja



Z pewnością każdy z Was zna smak domowej zupy ziemniaczanej z dodatkiem marchewki i kiełbasy. To jedno z tradycyjnych dań naszej polskiej kuchni. Danie to przygotowywane jest bardzo często w polskich domach, ponieważ jest bardzo smaczne a dodatkowo szybkie w przygotowaniu.

Sekretem aromatu i smaku zupy ziemniaczanej jest nie tylko świeża kiełbasa, ale także zioła – tymianek, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie.

Do przygotowania pysznej i domowej zupy ziemniaczanej wystarczy zaledwie godzina. Podczas gotowania zupy, możemy także wykonywać inne czynności, co jest dużym plusem.

Zupa ziemniaczana to bardzo łatwy, smaczny i przede wszystkim sycący obiad. Dzięki dodatkowi w postaci kiełbasy na pewno po takim daniu nikt nie będzie głodny. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieciaki. Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na domową zupę ziemniaczaną.



ZUPA ZIEMNIACZANA POEZJA – PRZEPIS

Składniki

  • 70 dag kości rosołowych
  • 2 marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 70 dag ziemniaków
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 g tymianku
  • 15 g mąki pszennej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  • Kości zalać 1,5 l wody i zagotować. Następnie zebrać szumowiny.
  • Pietruszkę, seler i marchew obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru.


  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na masełku, następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość podsmażyć i dodać do zupy.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dobrze opłukać ze skrobi i dodać do gotującej się zupy. Doprawić pieprzem, solą, majerankiem i tymiankiem. Gotować do miękkości ziemniaków.


  • Z mąki i oleju przygotować zasmażkę, dodać do niej 2 szklanki wody, zagotować. Następnie zagęścić nią zupę.
  • Całość doprawić do smaku.


1 komentarz

  1. Zupa może trochę zapomniana, ale przypominająca lata dzieciństwa. Zrobiłem i wyszła wyśmienita, od razu poczułem się o kilka lat młodszy. Taką zupę gotowała moja babcia. Polecam i dziękuje za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *