Pasta z pieczonego czosnku

Pasta z pieczonego czosnku

Nie od dziś wiadomo, że surowy czosnek to naturalny antybiotyk. Zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii, a także ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Pieczony czosnek w łupinach ma delikatniejszy smak i doskonale nadaje się jako smarowidło do kanapek, można go także dodawać do zup, sosów czy mięs.



Podczas pieczenia czosnek traci całą ostrość, jest słodki, kremowy i bardzo aromatyczny. Poza tym jest dobrze wchłaniany przez organizm, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa odporność na wirusy. Pasta z pieczonego czosnku jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego tym bardziej polecam Wam wypróbować ten przepis.

PASTA Z PIECZONEGO CZOSNKU PRZEPIS

Składniki

  • 6 dużych główek czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
  • Ostrym nożem ściąć ok. 1 cm główki czosnku, żeby odsłonić ząbki.
  • Tak przygotowany czosnek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 30 minut. Po tym czasie czosnek zbrązowieje i stanie się miękki.
  • Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
  • Gdy czosnek już ostygnie wycisnąć z niego miąższ i przełożyć do miseczki. Rozgnieć widelcem na gładką pastę.
  • Następnie wlać sok z cytryny, oliwę i dodać resztę przypraw. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
  • Podawać na świeżym pieczywie.


zdrowa pasta z czosnku
pasta z czosnku na kanapki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.