Delikatny, kremowy i aksamitny w smaku sernik z kawową nutą na chrupiącym ciasteczkowym spodzie to deser, który oczaruje każde podniebienie. Sernik idealny na wyjątkowe okazje, jak również na co dzień, do popołudniowej kawy, kiedy spodziewamy się gości i chcemy poczęstować ich czymś wyjątkowym.
Sernik kawowy smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na talerzu. Do tego jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Jeśli tak jak ja uwielbiacie serniki, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
SERNIK KAWOWY PRZEPIS
Składniki
Spód
- 180 g ciastek owsianych
- 40 g roztopionego masła
Masa serowa
- 500 g sera z wiaderka
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 jajek (temp. pokojowa)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- ekstrakt waniliowy
Polewa kawowa
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 g białej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
- 40 ml likieru kawowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
1. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka owsiane drobno pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy i równomiernie rozłożyć na dnie. Dobrze ugnieść łyżką i podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
3. Do misy miksera przełożyć ser z wiaderka, twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, mascarpone, cukier i mąkę. Całość zmiksować na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
4. Następnie cały czas miksując na niewielkich obrotach, stopniowo dodawać po jednym jajku.
5. Na koniec wlać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować.
6. Masę serową przelać na podpieczony spód i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut.
7. Żelatynę zalać ciepłą wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
8. Śmietankę podgrzać w rondelku. Wsypać kawę i wymieszać. Następnie wlać rozpuszczoną żelatynę i całość energicznie wymieszać. Kolejno dodać pokrojoną czekoladę. Całość mieszać do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać likier kawowy (opcjonalnie). Polewę odstawić do lekkiego zastygnięcia.
9. Przestudzony sernik polać polewą i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.