Babeczki kakaowe z marmoladą to idealny pomysł na smaczny i szybki deser. Wystarczy wymieszać ze sobą kilka składników, które z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni i gotowe.
Domowe muffinki to idealny pomysł dla osób, które nie lubią, a także nie mają zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni, ale chcą przygotować coś słodkiego dla swoich pociech.
Przepis na domowe muffinki kakaowe jest banalnie prosty, o czym się przekonacie sami, jeśli pokusicie się o ich przygotowanie w swoim domu.
Pyszne babeczki kakaowe z marmoladą są szczególnie uwielbiane przez tych mniejszych domowników. W naszym domu przygotowujemy bardzo często różnego rodzaju babeczki i zabieramy je ze sobą do pracy, dzieciaki do szkoły. Są naprawdę smaczne, sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA BABECZKI KAKAOWE Z MARMOLADĄ
Składniki:
na 12 sztuk – 2 blaszki
Ciasto:
- 300 mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 300 ml mocno gazowanej wody
- 50 g roztopionego masła
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- marmolada różana
Sposób przygotowania:
- W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia.
- Do miski dolać gazowaną wodę, masło, jajka i krótko miksować do połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać 3/4 masy na muffiny do papilotek.
- Umieścić po łyżeczce marmolady w każde muffinie i zalać pozostałym ciastem.
- Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).