Szarpaniec z truskawkami

Szarpaniec z truskawkami

Szarpaniec z truskawkami to rewelacyjny wypiek z dodatkiem truskawek. Jest to niezawodny i łatwy w przygotowaniu deser, który można przygotować z kilku ogólnodostępnych składników. Ciasto zawsze wychodzi i co najważniejsze smakuje obłędnie!



W sezonie truskawkowym w każdym domu powinno znaleźć się ciasto z truskawkami. Nie ważne czy będzie to klasyczne ciasto z truskawkami, czy ciasto przekładane. Ważne, aby w swoim składzie zawierało truskawki – owoce te idealnie nadają się do wypieków, dlatego należy wykorzystać sezon truskawkowy na maksa.

Tym razem w naszym domu zagościł szarpaniec z truskawkami. Rewelacyjny i lekki wypiek, który wręcz rozpływa się w ustach. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Zapraszam!

SZARPANIEC Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS


Liczba porcji: blaszka 24×24 cm | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

BISZKOPT

  • 4 jaja 
  • ¼ szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 40 g proszku budyniu (smak czekoladowy, bez cukru) 

MASA Z TRUSKAWKAMI

  • 500 ml śmietanki 30% 
  • ½ szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 500 g truskawek 


Wykonanie

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijać na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
  • Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, proszek budyniowy, delikatnie wymieszać. 
  • Gotową masę przelać na blaszkę 24×24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach 25 minut, grzanie góra-dół.
  • Przestudzony biszkopt przekroić, tak by górna część była nieco cieńsza. Tą część biszkoptu poszarpać na kawałeczki.

MASA Z TRUSKAWKAMI

  • Owoce umyć i usunąć ogonki. 
  • Schłodzoną śmietankę 30% ubić razem z cukrem pudrem. 
  • Żelatynę zalać zagotowaną wodą. Mieszać do mementu rozpuszczenia się żelatyny.
  • Chłodną żelatynę przelać wolnym strumieniem do śmietanki, wymieszać.
  • Pół masy śmietanowej rozsmarować na biszkopcie. Wyłożyć truskawki, dociskając je do masy. Przykryć drugą częścią masy. Posypać poszarpanym biszkoptem.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 


Szarpaniec z truskawkami przepis
Szarpaniec z truskawkami przepis
Przepis na ciasto z truskawkami


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

18 + dziewiętnaście =