Polędwiczki w sosie koperkowym to niezwykle delikatne i kremowe danie. To idealny obiad dla całej rodziny, na co dzień, jak i w święta. Rewelacyjne w smaku, łatwe w przygotowaniu, jak i do odgrzania. To danie wypełnione jest smakiem po brzegi, idealnie skomponowanie i doprawione.
Polędwiczki z kurczaka wychodzą niesamowicie delikatne i kruche a sos aromatyczny i kremowy. Takie polędwiczki w sosie koperkowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą, kluskami śląskimi czy kopytkami. W każdym wydaniu będą smakować świetnie. Do tego oczywiście surówka, idealnie do tego dania pasuje surówka z pora.
POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka gałązek koperku
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Polędwiczki z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy mięso z obu stron przez około 3 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Do śmietanki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy na patelnię. Całość gotujemy 2-3 minuty, mieszając. Pod koniec dodajemy posiekany koperek.