Tradycyjna, pyszna babka piaskowa, idealna na Wielkanocny stół. Mięciutka, wilgotna i delikatna. Cały sekret sypkości babki polega na dodaniu skrobi ziemniaczanej. Im więcej skrobi, tym bardziej sypka i piaskowa babka. Jeśli chcecie, by babka była jeszcze bardziej sypka, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej a zastąpić ją mąką ziemniaczanej. Proporcje, które dobrałam do przygotowania mojej babki, dla mnie są idealne, ale można je zmieniać wedle swoich upodobań.
Babka piaskowa z nutą cytrynową jest przepyszna i idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne. Stanowi również świetny dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Podczas pieczenia babki należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
BABKA PIASKOWA – PRZEPIS
Składniki
- 250 g masła
- 200 mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g cukru
- skórka z 1 cytryny
- sok z połowy cytryny
- 4 jajka
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
- Masło zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i kremową masę. Ciągle miksując stopniowo dodawać jajka. Dokładnie miksować po dodaniu każdego jajka. Pod koniec dodać skórkę i sok z cytryny.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, mieszać tylko do momentu połączenia składników.
- Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem i posypać bułką tartą.
- Gotową masę przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 50 minut, do suchego patyczka.