Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Przepis na prostą i smaczną babkę cytrynową, idealną na święta wielkanocne lub do popołudniowej kawy czy herbaty. Babka jest mięciutka, mocno cytrynowa i nie za słodka.



Babka cytrynowa wygląda i smakuje wspaniale. Nie musisz jej piec w foremce z kominem jeśli takowej nie posiadasz. Z powodzeniem można ją upiec w zwykłej keksówce. Przygotowanie tej babki cytrynowej nie wymaga wielu składników i specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego jest to również świetne ciasto dla osób zaczynających swoje przygody z wypiekami.

BABKA CYTRYNOWA PRZEPIS

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego
  • 130 g masła
  • sok i skórka starta z 1 cytryny


Przygotowanie

1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do przestudzenia.

2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.

3. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i proszki kisielowe. Mieszamy do połączenia.

4. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy suche składniki do masy jajecznej.

5. Następnie dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy masło.

6. Formę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 30 minut, do tzw suchego patyczka.

7. Po upieczeniu i ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.



przepis na babkę cytrynową
cytrynowa babka


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 7 =