Banoffee na biszkopcie

Banoffee na biszkopcie

Banoffee to nic innego jak połączenie toffi i bananów. Ciasto to można przygotować w wersji bez pieczenia, na herbatnikach lub na tradycyjnym biszkopcie.



Moje ciasto banoffee przygotowałam właśnie na biszkopcie. Na nim rozsmarowana jest masa kajmakowa. Co do ilości kajmaku, możecie ją dobierać wedle uznania. W moim przypadku są to dwie czubate łyżki, ale możecie dodać więcej. Na masie ułożone są banany a na nich puszysta masa na bazie śmietanki kremówki. Użyłam całej śmietanki (500 ml), dzięki czemu ciasto wyszło bardzo wysokie i puszyste. Jeśli nie lubicie tak dużej ilości masy, możecie ją nieco zmniejszyć, dając np. 350 ml. Wierzch ciasta udekorowałam startą na tarce czekoladą.

Przepis na ciasto banoffee jest bardzo prosty, a samo ciasto szybkie i przyjemne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. Składniki na ciasto są ogólnodostępne, więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowania go w swoim domu. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA BANOFFEE NA BISZKOPCIE

Składniki

BISZKOPT

  • 3 jajka rozmiar M
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix

DODATKOWO

  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej
  • 1 duży banan
  • 4-5 kostek czekolady gorzkiej


Wykonanie

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Po chwili dodajemy cukier. Kiedy białka będą już sztywne, stopniowo dodajemy żółtka oraz olej, mieszamy na małych obrotach. Pod koniec wsypujemy przesianą mąkę, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przekładamy na tortownicę 18 cm i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
  • Na przestygnięty biszkopt wykładamy masę kajmakową a na nią pokrojonego w plasterki banana. Ja miałam bardzo dużego banana, jeśli będziecie mieć mniejsze, należy użyć dwóch bananów.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając, dodajemy cukier puder, wymieszany ze śmietan fixem. Można ubić śmietankę z samym cukrem, pomijając śmietan fix, jednak wtedy masa będzie mniej sztywna. Zamiast śmietan fixu można także dodać żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto.
  • Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.


Banoffee na biszkopcie przepis
ciasto banoffee na biszkopcie
ciasto banoffee pie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

4 − jeden =