Brownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko.
Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie! Opisałam Wam w kilku krokach całą instrukcje przygotowania tego smacznego wypieku, zapraszam!
PRZEPIS NA BROWNIE
Liczba porcji: Tortownica 18 cm | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 130 g gorzkiej czekolady
- 125 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 70 g masła
- 125 ml mleka
- 2 łyżki rumu
- 80 g cukru
- 1 łyżka kakao
Polewa
- 70 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Do metalowej miseczki przekładamy masło, połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko oraz rum. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy.
- Do misy miksera wbijamy całe jajka i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Do przygotowanej masy powoli wlewamy jeszcze ciepłą masę czekoladową, podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką.
- Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
- Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto.