Brownie

Brownie

Brownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko.



Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie! Opisałam Wam w kilku krokach całą instrukcje przygotowania tego smacznego wypieku, zapraszam!

PRZEPIS NA BROWNIE


Liczba porcji: Tortownica 18 cm | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Polewa

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Do metalowej miseczki przekładamy masło, połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko oraz rum. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy.
  • Do misy miksera wbijamy całe jajka i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Do przygotowanej masy powoli wlewamy jeszcze ciepłą masę czekoladową, podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką.
  • Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
  • Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto.


Brownie
Brownie
Brownie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *