Brownie

Brownie

Brownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko.



Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie? Tego dowiecie się w dzisiejszym wpisie! Opisałam Wam w kilku krokach całą instrukcje przygotowania tego smacznego wypieku, zapraszam!

PRZEPIS NA BROWNIE


Liczba porcji: Tortownica 18 cm | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 70 g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Polewa

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Do metalowej miseczki przekładamy masło, połamaną w kostkę czekoladę, wlewamy mleko oraz rum. Całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy.
  • Do misy miksera wbijamy całe jajka i ubijamy na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier.
  • Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
  • Do przygotowanej masy powoli wlewamy jeszcze ciepłą masę czekoladową, podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką.
  • Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
  • Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę wykładamy na ciasto.


Brownie
Brownie
Brownie


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

dwadzieścia − dziesięć =