Rolada szpinakowa z szynką i serem

rolada szpinakowa z szynką i serem

Rolada szpinakowa z dodatkiem kremowego serka, szynki oraz sera żółtego to niesamowicie smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Inspiracją do jej przygotowania była oczywiście rolada szpinakowa z łososiem, która w ostatnim czasie stała się wielkim hitem na domówkach i tego typu imprezach.



Rolada ze szpinakiem pięknie prezentuje się na stole. Wszystko dzięki soczystej, zielonej barwie, którą zyskujemy poprzez użycie świeżego szpinaku. Oczywiście możemy użyć mrożonego, jednak wówczas kolor rolady będzie nieco ciemniejszy.

Szpinakowa rolada z szynką i serem to świetna przekąska na domowe imprezy i nie tylko. Jeśli poszukujecie innych ciekawych przepisów na przystawki, zapraszam do zakładki przekąski. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów, które z pewnością przypadną Wam do gustu.

ROLADA SZPINAKOWA Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 g serka kremowego typu Almette
  • szynka 
  • ser żółty (u mnie wędzony)


Wykonanie

  • Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy szpinak, cukier oraz żółtka. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Kolejno wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
  • Białka jajek ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy do masy szpinakowej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 
  • Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią ciasto szpinakowe. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. 
  • Po upieczeniu ciepłe ciasto zdejmujemy z blachy i zwijamy w rulon razem z papierem. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  • Kiedy ciasto szpinakowe będzie już przestygnięte rozwijamy je na blacie i smarujemy serkiem. Następnie wykładamy na całej powierzchni plastry szynki oraz sera. Nie podawałam tutaj ilości plastrów, ponieważ będzie to w dużej mierze zależne od ich wielkości. 
  • Całość zwijamy w rulon, delikatnie ściskając, by rolada się skleiła. Podczas zwijania jednocześnie odklejamy z niej papier. Roladę owijamy w ten sam papier lub folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 
  • Po upływie czasu roladę kroimy na cienkie roladki o grubości 2-3 cm. 


rolada szpinakowa z szynką i serem
rolada szpinakowa z szynką i serem
rolada szpinakowa z szynką i serem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

2 komentarze

Dodaj komentarz

15 − cztery =