Lubicie ciasta bez pieczenia? To tak jak ja! Uwielbiam przygotowywać różne desery, do których nie potrzeba używać piekarnika. Z pewnością na moim blogu widzieliście już wiele przepisów na ciasta bez pieczenia, dzisiaj również mam dla Was coś pysznego!
Ciasto cappuccino
Pyszne i delikatne ciasto cappuccino w wersji bez pieczenia. To kolejny smaczny deser, który musicie wypróbować!
Ciasto cappuccino jest bardzo łatwym w przygotowaniu deserem, dlatego tym bardziej zachęcam Was do zapoznania się z przepisem. Składa się z 3 warstw, pierwsza z nich to herbatniki kakaowe, na których wyłożona jest masa śmietanowa a na niej delikatna masa z cappuccino. Ja wybrałam cappuccino z dodatkiem belgijskiej czekolady, uważam, że był to świetny wybór. Dodatkowo wierzch ciasta posypałam startą na tarce gorzką czekoladą.
To delikatne i lekkie ciasto cappuccino smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jest bardzo puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Będzie idealnym dodatkiem do ulubionej kawy. Możecie je przygotować na każdą nadarzającą się okazję, a nawet na święta. Jestem pewna, że posmakuje Waszym gościom.
PRZEPIS NA CIASTO CAPPUCCINO BEZ PIECZENIA
Składniki
- 12 herbatników kakaowych
- 1 galaretka przezroczysta
- 250 ml gorącej wody
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 60 g cappuccino czekoladowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 40 ml gorącej wody
- 50 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę. Następnie powstałą masę dzielimy na dwie części.
- Do jednej części masy, ubijając na małych obrotach wlewamy przestygniętą galaretkę.
- Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki kakaowe.
- Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę śmietanową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody.
- Do drugiej części masy dodajemy 60 g cappuccino czekoladowego oraz wlewamy przestygniętą żelatynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto.
- Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki.