Ciasto familijne o rodzinnej i zachęcającej nazwie to bardzo smaczny wypiek. Składa się z kilku warstw i sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego. Wbrew pozorom jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a smak-zachwycający! Polecam osobom, które pieką ciasta tylko od święta.
Ciasto familijne to idealny wybór na święta, a także różnego rodzaju imprezy rodzinne czy spotkania za znajomymi. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jego smakiem.
Wypiek ten to nasz osobisty faworyt pośród przekładanych i warstwowych ciast. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje rewelacyjnie. Jeśli lubicie wafelki familijne, z pewnością to ciasto zachwyci Wasze podniebienia. To właśnie od ich nazwy pochodzi nazwa ciasta. Połączenie wafelków z pysznym kremem z dodatkiem nutelli, masła orzechowego i serka daje naprawdę zachwycający efekt smakowy.
Myślę, że ciasto familijne z pewnością zachęci wiele z Was do wypróbowania tego przepisu, ponieważ naprawdę warto.
PRZEPIS NA CIASTO FAMILIJNE
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 60 g mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem z wafelkami
- 150 g wafelków czekoladowych
- 3/4 szklanki mleka
- 300 g serka homogenizowanego,
- 10 łyżek mleka w proszku
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka nutelli
- łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na krem śmietankowy
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy przez sito, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Gdy białka się ubiją dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek i bardzo delikatnie łączymy składniki.
- Blaszkę o wymiarach 20x25cm wykładamy papierem. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25 -30 min do „suchego patyczka”.
- Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy na dwie równe części.
- Wafelki kruszymy i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na 5-10 min by delikatnie zmiękły.
- Łączymy za pomocą miksera z serkiem, masłem, mlekiem w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w wrzącej wodzie.
- Gdy woda nieco ostygnie a żelatyna się rozpuści dodajemy ją do kremu. Całość mieszamy.
- Gdy krem zacznie tężeć wykładamy go na biszkopt. Całość przykrywamy drugim biszkoptem.
- Żelatynę łączymy z wrzącą wodą i zostawiamy do wystudzenia.
- Kremówkę z cukrem pudrem miksujemy na sztywną masę.
- Cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na biszkopt.
- Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy placek.
super na weekend!