Wilgotne i przepyszne ciasto czekoladowe z malinami to wyśmienity wypiek na każdą okazję. Pięknie wygląda, ładnie pachnie i wybornie smakuje. Kwaskowatość malin świetnie współgra z mocnym smakiem czekolady.
Przepis na ciasto czekoladowe z malinami jest bardzo prosty i szybki. Każdy bez problemu poradzi sobie z jego przygotowaniem. To ciasto czekoladowe można też upiec z innymi owocami, które akurat macie pod ręką. Smakuje równie wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: forma 30×10
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 200 g malin
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie
- Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło, oraz połamane na kawałki czekolady. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
- Następnie dodać cukier i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jajka. Następnie wlać masę czekoladową. Całość wymieszać do połączenia za pomocą miksera.
- Keksówkę o wymiarach 30×10 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć połowę masy i poukładać połowę malin.
- Wyłożyć pozostałą część masy i ułożyć pozostałe maliny.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Po upieczeniu i przestygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.
Poniżej mamy dla was dodatkowo krótki filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto czekoladowe z malinami.