Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Zazwyczaj w większości domów przygotowywana jest na rosole, który został z wcześniejszego dnia. U nas w domu przeważnie przygotowuję ją na świeżym rosole, kiedy tylko najdzie nas ochota na tradycyjną pomidorówkę.



Przepisów na zupę pomidorową jest wiele. Jedni robią ją na samym koncentracie pomidorowym, inni na pomidorach z puszki a jeszcze inny na świeżych pomidorach. Uważam, że każdy robi tak, jak mu smakuje. U nas w domu zazwyczaj przygotowuję zupę pomidorową na pomidorach z puszki, z dodatkiem odrobiny koncentratu pomidorowego.

Zazwyczaj zupę pomidorową serwuję z dodatkiem makaronu, rzadziej z ryżem. Chociaż taka wersja również mi bardzo smakuje, jednak dzieciaki nie bardzo kwapią się do jedzenia zupy pomidorowej z ryżem. Poniżej zaprezentuję mój domowy przepis na zupę pomidorową. Zapraszam!

PRZEPIS NA ZUPĘ POMIDOROWĄ

Składniki

  • ćwiartka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek pora
  • plaster selera
  • 2 litry wody
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 18% z kartonika
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra


Wykonanie

  • Mięso dokładnie opłukać pod zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. W międzyczasie zbierać pojawiające się szumowiny. Zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Dodać włoszczyznę, szczyptę soli i gotować przez kolejne 30 minut.
  • Po upływie czasu wyjąć mięso, dodać natkę pietruszki, zblendowane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy wedle smaku.
  • Zmniejszyć moc palnika i dodawać śmietanę. Najlepiej do kubka ze śmietaną wlać odrobinę zupy, całość wymieszać i wlać do garnka z zupą. Wszystko po to, by zupa się nie zważyła.
  • Gotową zupę doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą ostrej papryki. Podawać z ulubionym makaronem, u mnie świderki.


zupa pomidorowa przepis
zupa pomidorowa przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.