Ciasto kajmakowe bez pieczenia to propozycja na przepyszny deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Robi się je ekspresowo i jeszcze szybciej znika z talerzy.
Przepis na ciasto kajmakowe bez pieczenia jest bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystko co jest potrzebne do wykonania tego przepysznego deseru znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Ciasto jest wyraziste w smaku i bardzo efektowne. Gwarantuję, że oczaruje każde podniebienie. Polecam wypróbować przy najbliższej okazji.
CIASTO KAJMAKOWE BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 48 krakersów
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 400 g masy kajmakowej
- 3 wafelki orzechowe (120 g)
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
- garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie
1. Do miski wlać schłodzoną śmietankę kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. Całość zmiksować do uzyskania puszystego kremu.
2. Spód formy o wymiarach 20×20 cm wyłożyć krakersami, a na nich rozprowadzić 1/2 masy śmietankowej. Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
3. Wafelki orzechowe posiekać na małe kawałeczki i wymieszać z 300 g masy kajmakowej. Masę wyłożyć na krakersy i całość przykryć kolejną warstwą krakersów.
4. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę śmietankową i ponownie krakersy.
5. Na krakersach rozprowadzić pozostałą masę kajmakową, wierzch posypać posiekanymi orzeszkami.
6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Zapraszamy również do obejrzenia filmiku z przepisem na ciasto kajmakowe bez pieczenia.